Χαρά Οδυσσέως

Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

Υπερλιπιδαιμία

 

Cardia1

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο αποτελεί η υπερλιπιδαιμία.  Υπερλιπιδαιμία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία αυξάνονται ένα ή περισσότερα λιπίδια του αίματος. 

Στα κύρια λιπίδια του αίματος περιλαμβάνονται η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η HDL – χοληστερόλη καθώς επίσης και η LDL – χοληστερόλη. Ο βασικός παράγοντας για την πρόληψη αλλά και την αποφυγή των υπερλιπιδαιμιών είναι η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Ποσοστά θρεπτικών συστατικών

  • Λιπίδια Λίπος: μέσο όρο 30% των ολικών θερμίδων. Από αυτά το 10% αντιστοιχεί στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και το υπόλοιπο 20% στα ακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Πρωτεΐνες: η πρόσληψη τους πρέπει να μην υπερβαίνει το 20% των ολικών θερμίδων του διαιτολογίου.
  • Υδατάνθρακες: το ποσοστό τους να είναι γύρω στο 50% των ολικών θερμίδων


Τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα

Σε γενικές γραμμές, κρατώντας ένα ιδανικό βάρος, μια καλή φυσική κατάσταση καθώς επίσης και μια ισορροπημένη διατροφή με τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος μπορούν να βελτιωθούν.

Επιλέξτε:

  1. Tρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες, έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών ουσιών. Η ημερήσια πρόσληψη 5-10 γραμμαρίων φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%. Τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, η βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  1. Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος, συμπεριλαμβανομένων ο σολομός, οι σαρδέλες και ο κολιός.
  1. Τα καρύδια και τα αμύγδαλαλόγω του πλούσιου θερμιδικού τους περιεχομένου, όταν καταναλώνονται σε συνιστώμενες ποσότητες μπορούν να μειώνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη.
  1. Αντικαταστήστε τα υψηλά λίπη και έλαια με πιο υγιεινά όπως το ελαιόλαδο που περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τροφές που πρέπει να περιορίζονται για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα

Αμέτρητα είναι τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Για τον λόγο αυτό, τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να περιοριστούν στην διατροφή ούτως ώστε να βελτιωθούν αλλά και να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω:

v  πίτες και γλυκά (πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα)

v  σάλτσες και σως

v  βούτυρο (ζωικό λίπος) 

v  λαρδί

v  κέικ και μπισκότα φτιαγμένα με βούτυρο

v  λιπαρά τυριά

v  κρέμες

© 2015 Joy-Diet.com. All Rights Reserved. Designed By Κυριάκος Κυριάκου