Χαρά Οδυσσέως

Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

worlddiabday

Με τον όρο <<σακχαρώδης διαβήτης>> αναφερόμαστε στο νόσημα κατά το οποίο οι τιμές του σακχάρου στον οργανισμό είναι υψηλότερες των φυσιολογικών επιπέδων, είτε γιατί δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αποτελεσματική.  Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε δύο τύπους. 

Στον διαβήτη τύπου 1 ή αλλιώς νεανικός διαβήτης που παρουσιάζεται από την παιδική ηλικία και στον διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών.  Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού.  Εδώ θα εστιάσουμε στη διατροφική αντιμετώπιση που αφορά τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι και ο πιο συχνός.

Χρήσιμες συμβουλές για τους διαβητικούς

Προσοχή στις ποσότητες υδατανθράκων

Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη ανεξαρτήτως τύπου, πιστεύουν ότι μόνο η ζάχαρη και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά του σακχάρου.  Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι πως το σάκχαρο μπορούν να το αυξήσουν όλες οι τροφές που περιέχουν σάκχαρο, δηλαδή υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.α.).  Οι υδατάνθρακες κρύβονται σε όλες τις τροφές εκτός από τα τυριά, το κρέας, τα λίπη και τα έλαια, επομένως τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν υπόψη όχι μόνο τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, αλλά και τις ποσότητες των υδατανθράκων που λαμβάνουν ημερησίως.  Γενικότερα, οι υδατάνθρακες θα είναι καλό να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο γεύμα και να μη συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα σε μεγάλες ποσότητες.

Μικρά και συχνά γεύματα

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι διαβητικοί, είναι πως οι υδατάνθρακες που καταναλώνουν ημερησίως θα πρέπει να μοιράζονται κατά την διάρκεια της ημέρας.  Τα λίγα και ογκώδη γεύματα δεν συνιστώνται.  Αντιθέτως, ο καταμερισμός της τροφής σε μικρά και τακτά γεύματα είναι πολύ σημαντικός για τον έλεγχο του σακχάρου.  Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τα απότομα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του σακχάρου και δίνεται στον οργανισμό η δυνατότητα να το ρυθμίσει καλύτερα.  Έτσι λοιπόν, 5-6 γεύματα την ημέρα θεωρούνται ιδανικά.  Από αυτά, τα 3 πρέπει να είναι κυρίως γεύματα δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τα άλλα 2-3 να είναι ενδιάμεσα των γευμάτων σνακ, δηλαδή δεκατιανό, απογευματινό και ένα γεύμα πριν από τον ύπνο. Επομένως, ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλα τα τρόφιμα χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη πολύ συχνά συνυπάρχουν.  Για τον λόγο αυτό τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέξουν να κρατήσουν την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε χαμηλά επίπεδα ούτως ώστε να αποφύγουν την αύξηση της ‘κακής’ χοληστερόλης (LDL).  Κορεσμένα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβάνονται στις ζωικές τροφές όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρέας (κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γλυκά, τα αυγά καθώς επίσης και λιπαρές ύλες (βούτυρο, μαγιονέζα).  Αντ’αυτών, προτιμήστε χαμηλής περιεκτικότητας κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως το λευκό κρέας (ψάρια, πουλερικά, ημι-άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και σνακς χαμηλά σε λιπαρά).  Συνιστώμενη ποσότητα κόκκινου κρέατος στη διατροφή είναι μια φορά την εβδομάδα ή και πιο σπάνια, 1-2 φορές κοτόπουλο και ψάρι και τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας θα πρέπει να καταναλώνονται λαχανικά και όσπρια.

Αύξηση φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων.  Επιπλέον η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους ή ακόμα και στη μείωση του.  Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορα αίσθημα κορεσμού και μας κρατά για πολλή ώρα χορτάτους, ενώ παράλληλα μειώνεται η επιθυμία του οργανισμού για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων.  Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να δεσμεύουν το λίπος και να το αποβάλλουν από τον οργανισμό.  Υψηλές ποσότητες φυτικών ινών συναντούμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ακατέργαστα δημητριακά (ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, κ.α.), τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

Αλκοόλ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση του αλκοόλ για τον λόγο ότι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.  Η υπογλυκαιμία εντείνεται όταν το αλκοόλ καταναλώνεται χωρίς την παρουσία κάποιου σνακ ή γεύματος που να περιέχει υδατάνθρακες.  Η συνιστώμενη ποσότητα του αλκοόλ είναι το ανώτατο 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες και 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.  Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως το 1 ποτό ισοδυναμεί με ½ ποτήρι κρασί ή 330ml μπύρα.

Αντικαταστήστε την ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες

Λόγω του ότι οι γλυκαντικές ουσίες δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, δεν επηρεάζουν το σάκχαρο.  Έχουν επίσης την ιδιότητα να αντικαθιστούν την ζάχαρη δίνοντας μία πιο γλυκιά γεύση στα τρόφιμα χωρίς περιττές θερμίδες. Υπάρχουν οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.ά.), οι οποίες ανεβάζουν το σάκχαρό, επομένως η κατανάλωσή τους θα πρέπει να ελέγχεται. Από τις πιο ασφαλείς γλυκαντικές ουσίες αποτελεί η σουκραλόζη και η στέβια.

Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας

Όταν ένας διαβητικός εμφανίσει υπογλυκαιμία (50mg/dl ή <50mg/dl) θα πρέπει να καταναλώσει 15 γραμμάρια υδατανθράκων έτσι ώστε να επαναφερθεί η γλυκόζη στα επιθυμητά όρια.  15 γραμμάρια υδατάνθρακα ισοδυναμούν με ½ ποτήρι χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη ή ½ ποτήρι νερό με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή  μέλι ή μαρμελάδα.  Σε περίπτωση που η γλυκόζη δεν επαναφερθεί μετά από 15 λεπτά θα πρέπει να καταναλωθούν άλλα 15 γραμμάρια υδατανθράκων.

βιβλιογραφια

  1. ιατροnet. (2009). Η κατάλληλη διατροφή για τον διαβήτη. [Online]. Available at: http://www.iatronet.gr/diatrofi/astheneies-diatrofi/article/8611/i-katallili-diatrofi-gia-ton-diaviti.html
  2. mednutrition. (2009). Ελαιόλαδο - Μεσογειακή Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης. [Online]. Available at: http://www.mednutrition.gr/elaiolado-mesogeiaki-diatrofi-kai-sakharodis-diabitis
  3. ιατροnet. (2005). Βασικές γνώσεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. [Online]. Available at: http://www.iatronet.gr/ygeia/endokrinologia/article/1043/vasikes-gnwseis-gia-to-sakxarwdi-diaviti-typoy-2.html
  4. Γεωργακάκης Χ. (2012). Διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης. [Online]. Available at: http://www.tovima.gr/vimagourmet/article/?aid=488221
© 2015 Joy-Diet.com. All Rights Reserved. Designed By Κυριάκος Κυριάκου