Χαρά Οδυσσέως

Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

sindromo-euerethistou-enterou.jpg

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια πολύ συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή του κατώτερου  πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για λειτουργική διαταραχή του εντέρου, αφού η διερεύνηση του πεπτικού σωλήνα δεν αποκαλύπτει ποτέ παθολογική βλάβη.

Άλλοι όροι που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να περιγράψουν το σύνδρομο είναι: σπαστική κολίτιδα, σπαστικό έντερο, βλεννώδης κολίτιδα και λειτουργική νόσος του εντέρου. Έρευνες αναφέρουν πως το 10-20% όλων των ενηλίκων πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ αρχίζουν συνήθως στην εφηβική και στην πρώτη ενήλικη ζωή. Έρευνες υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο κάποιος να εκδηλώσει το σύνδρομο μετά την ηλικία των 40-50 ετών. Συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

v  Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία. Ο πόνος συχνά έχει χαρακτήρες κολικού και μπορεί να εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της κοιλιάς, αν και οι μισοί περίπου από τους ασθενείς παραπονούνται για διάχυτο κοιλιακό πόνο ο οποίος με την αφόδευση ελαττώνεται.

v  Διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

v  Οι κενώσεις έχουν χαρακτηριστικά μικρό όγκο είτε πρόκειται για διάρροια, είτε για δυσκοιλιότητα.

v  Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου, που προκαλεί επανειλημμένες προσπάθειες για αφόδευση, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα.

v  Μετεωρισμός της κοιλιάς, συχνά ρεψίματα και αποβολή αερίων από τον πρωκτό.

v  Αποβολή βλέννας με τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μπορούν να διαφέρουν σε κάθε ασθενή. Εντούτοις όμως, χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου αποτελεί η σταθερότητα των ενοχλημάτων στον ίδιο ασθενή, στην πορεία του χρόνου.

Το ΣΕΕ είναι μια διαταραχή αγνώστου παθογένειας, όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην όξυνση των συμπτωμάτων. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να ρυθμίσει αλλά και να μειώσει τα συμπτώματα. Όπως στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο ΣΕΕ, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενοχλούν όλους τους ασθενείς. Ο καθένας θα πρέπει να εντοπίσει ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που τον ενοχλούν. Μια καλή εισήγηση, είναι η τήρηση διατροφικού ημερολογίου, όπου καταγράφεται η κατανάλωση των τροφίμων, η συναισθηματική κατάσταση αλλά και πιθανόν συμπτώματα του ΣΕΕ ώστε να εντοπιστούν οι τροφές που μπορεί να ενοχλούν και έτσι να περιοριστούν.

Γενικές συμβουλές για μείωση των συμπτωμάτων

v  Αποφύγετε τρόφιμα που παράγουν αέρια (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, μπιζέλια, κρεμμύδι, πιπεριές).

v  Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορων την ημέρα, βοήθησε σημαντικά άτομα που  υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Προσθέστε τους σπόρους στις σαλάτες ή στο γιαούρτι σας.

v  Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Μια δίαιτα φτωχή σε λίπος, μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου, που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση της τροφής.

v  Αν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη γι αυτό προτιμείστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λακτόζη.

v  Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ καθώς όλα αυτά εντείνουν τα συμπτώματα.

v  Πίνετε πολλά υγρά (1½ -2 λίτρα την ημέρα)

v  Προσπαθήστε να κάνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα. Επιλέξτε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον για να γευματίσετε.

v  Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν η διατροφή σας μέχρι σήμερα δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξήστε την πρόσληψή τους σταδιακά.

 

© 2015 Joy-Diet.com. All Rights Reserved. Designed By Κυριάκος Κυριάκου