Χαρά Οδυσσέως

Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Διατροφή !!!

esophagus

Έχετε ποτέ αισθανθεί έντονο κάψιμο λίγο πιο πάνω από το στομάχι μετά από κάποιο γεύμα; Τότε ίσως είναι η καούρα που προκαλεί

η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Κάτι τέτοιο βέβαια θα πρέπει να διαγνωστεί από τον ιατρό σας, ενώ και εδώ η διατροφή μπορεί να μειώσει αλλά και να ρυθμίσει τα συμπτώματα.

Η ΓΟΠ είναι μια ιδιαίτερα έντονη και επίπονη παθολογική κατάσταση με ενοχλητικά συμπτώματα τα οποία προκαλούνται όταν η βαλβίδα που συγκρατεί το περιεχόμενο του στομάχου χαλαρώσει και το όξινο περιεχόμενο των υγρών της πέψης και της τροφής, ανέβει προς τον σωλήνα του οισοφάγου.

Τα τυπικά συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χαρακτηρίζεται από τα πιο κάτω κύρια συμπτώματα:

  • Το οπισθοστερνικό κάψιμο (καούρες)
  • Τις όξινες ερυγές  (ξινίλες)
  • Τον πόνο κατά την κατάποση (οδυνοφαγία)

Κάθε ασθενής παραπονείται για ένα τουλάχιστον από τα τρία παραπάνω συμπτώματα.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ΓΟΠ ;

Η αντιμετώπιση της ΓΟΠ δεν αφορά μόνο τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, αλλά ολιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα το άγχος, η στενοχώρια, το κάπνισμα, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό, τα μεγάλα γεύματα και τα επιπλέον κιλά σίγουρα δεν ευνοούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή και τα συστατικά της αποτελούν μία από τις καταστάσεις τις οποίες ο άνθρωπος μπορεί να πάρει στα χέρια του για να μειώσει την συχνότητα των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης.

Γενικές Συμβουλές

ü  Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

ü  Μην ξαπλώνετε πριν περάσουν 2-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

ü  Διακόψτε το κάπνισμα.

ü  Αποφεύγεται τα μεγάλα γεύματα.

ü  Δώστε προσοχή στην επιλογή των τροφών και υιοθετήστε στην καθημερινότητά σας τους σωστούς κανόνες διατροφής που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανακούφισή σας από τα συμπτώματα της παλινδρομικής νόσου.

ü  Αποφεύγετε να κοιμόσασθε σε εντελώς οριζόντια θέση. Ανασηκώστε το πάνω μέρος σας κατά 30 εκατοστά.

Κάποιες τροφές κατά κανόνα αυξάνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ, ενώ κάποιες άλλες θεωρούνται ασφαλείς επιλογές. Δεν υπάρχει όμως ομοφωνία, καθώς ενώ για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή μπορεί να ενοχλούν μία ομάδα ατόμων, άλλοι ασθενείς με ΓΟΠ τα καταναλώνουν χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Για να εντοπίσετε ποια είναι εκείνα τα φαγητά που σε εσάς εντείνουν τα συμπτώματα, κρατήστε ένα ημερολόγιο γευμάτων και συμπτωμάτων. Τα τρόφιμα που σας ενοχλούν περισσότερο, φροντίστε να μην τα καταναλώνετε με άδειο στομάχι ούτε σε μεγάλη ποσότητα ή συχνότητα.

Ακολουθούν ανά ομάδα τροφίμων τα φαγητά που συνήθως ερεθίζουν ή θεωρούνται καταλληλότερα για όσους υποφέρουν από τα συμπτώματα της ΓΟΠ.

  Προτιμήστε Περιορίστε
Φρούτα Μήλα, αχλάδια, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ)
Λαχανικά Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αγγούρι, καρότα, φασολάκια, πατάτες Ντομάτα, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, τηγανητές πατάτες
Κρέας Κομμάτια κρέατος χαμηλά σε λιπαρά Κομμάτια κρέατος ψηλά σε λιπαρά
Γαλακτοκομικά & αυγά Άπαχα γαλακτοκομικά, ασπράδια αυγών Γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, βούτυρο, κρόκοι αυγών
Σιτηρά Παξιμάδια, κριτσίνια, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί Λιπαρά σνακς και σφολιατοειδή
Ροφήματα Νερό, χυμός μήλου/ μπανάνας Αλκοόλ, ανθρακούχα, καφεϊνούχα, χυμοί εσπεριδοειδών
Άλλα Χαμομήλι, γλυκόριζα, ελαιόλαδο Σοκολάτες, καυτερά, τηγανητά, σάλτσες

Σωστές διατροφικές επιλογές, απώλεια περιττών κιλών και εγκράτεια αποτελούν τα σημαντικότερα διατροφικά εργαλεία «επιβίωσης» ενός ατόμου με ΓΟΠ.

© 2015 Joy-Diet.com. All Rights Reserved. Designed By Κυριάκος Κυριάκου