Χαρά Οδυσσέως

Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

Πασχαλινά Εδέσματα

13091810 10208408245381237 1267095366 o

Αλήθεια γνωρίζετε πόσες θερμίδες <<κρύβουν>> ;

Πολλοί από εσάς έχουν επιλέξει να νηστέψουν, άλλοι για μικρότερο και άλλοι για μεγαλύτερο διάστημα. Όλοι σας όμως θα γευτείτε έστω και σε μικρές ή σε μεγάλες ποσότητες τα πασχαλινά εδέσματα. Εδέσματα που είναι πλούσια σε γεύση, αλλά και σε ενέργεια, κορεσμένο (ζωικό) λίπος και χοληστερόλη. Για αυτό το λόγο ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς μια λίστα με πασχαλινά εδέσματα ώστε να γνωρίζετε σε ποια ποσότητα θα ήταν καλό να καταναλωθούν καθώς και πόσες θερμίδες έχουν.

Ενδεικτικά οι θερμίδες των πασχαλινών εδεσμάτων είναι οι ακόλουθες:

Οβελίας: Ξεκινώντας με το «βαρύ πυροβολικό», τον οβελία (αρνί ή κατσίκι), θα αναφέρουμε πως 100 γραμμάρια άψητου κρέατος δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη ποσότητα λίπους, πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επιπλέον, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οργανικές ενώσεις από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος. Έχετε κατά νου πως το αρνί είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες. Άρα στο δίλημμα τι να διαλέξετε ανάμεσα σε αρνί και κατσίκι, ίσως σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι το κατσίκι περιέχει λιγότερο λίπος.

Συμβουλή: Όσο πιο μικρή ποσότητα οβελία καταναλώσουμε τόσο το καλύτερο.

Κοκορέτσι: 150 γραμμάρια κοκορέτσι περιέχουν 160 mg χοληστερίνης και 250 θερμίδες.

Μαγειρίτσα: Μία πλήρης μερίδα (150- 200 γραμμάρια) μπορεί να δώσει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Κόκκινα αβγά: Κάθε αβγό, μέτριου μεγέθους, μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση και το συνδυασμό τους με άλλα εδέσματα όπως φλαούνα, ή και σούβλα.

Τσουρέκι: Αποτελεί το επιδόρπιο μετά από όλα τα παραπάνω, καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή για πολλές μέρες και έχει στη μέση ένα κόκκινο βαμμένο αβγό για να θυμίζει Πάσχα. Μία φέτα τσουρέκι έχει περίπου 80-90 θερμίδες και 50 mg χοληστερίνης. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 286 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Σοκολατένια αβγά: 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 500 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας αποδίδει 100 θερμίδες λιγότερες και μας προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως αντιοξειδωτική δράση και μείωση της χοληστερόλης!

Πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια (= 1 κουλούρι) δίνουν περίπου 230 θερμίδες.

Φλαούνες: Οι φλαούνες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες αλλά και την τιμητική τους σε κάθε περιοχή της Κύπρου. Τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των φλαούνων είναι μπόλικο ολόπαχο τυρί, χαλούμι, αβγά, αλεύρι, σουσάμι και σταφίδες (προαιρετικά). Οι φλαούνες είναι ψηλές σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, με ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών Α, Δ, Κ, Β12, Β2 και καλίου και σιδήρου. Όμως είναι πλούσιες και σε περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους (ζωικού), χοληστερόλης, νατρίου και θερμίδων. Έτσι, κατάχρησή τους μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα των ατόμων που πάσχουν από καρδιοπάθειες, ή έχουν ψηλή χοληστερόλη, ψηλή αρτηριακή πίεση, ή είναι διαβητικοί, ή απλώς έχουν πρόβλημα βάρους. Τα 90 γραμμάρια δίνουν 458 θερμίδες.

© 2015 Joy-Diet.com. All Rights Reserved. Designed By Κυριάκος Κυριάκου